LSPSF
English
Pradžia » Naujienos » Straipsnis nr 297

LSPSF Naujienos

Makedoniškas Europos skraidyklių pre-čempionatas

2015 m Rugpjūčio 24 d, pirmadienis

Skraidyklių pilotai šiemet susirinko išbandyti Makedonijos oro Europos pre-čempionate, kuris vyko rugpjūčio 16-23 d. Kruševo mieste. Iš 58 į varžybas užsiregistravusių dalyvių Lietuvą atstovavo du pilotai - Justinas Pleikys ir Martynas Makelis.

Pristatinėdami varžybas, organizatoriai pasidalino statistika, kad rugpjūčio mėnesį Makedonijoje būna keturios lietingos dienos ir, panašu, visos jos taikėsi pakliūti į varžybų kalendorių. Nepaisant to, iš penkių varžybinių dienų tik viena, paskutinė, neivyko.

Pirmą varžybų dieną organizatoriai įvertino per daug optimistiškai, todėl paskirtą 127 km maršrutą nuskrido tik 5 dalyviai. Net vietiniai pilotai, nutūpę po 6 valandų skrydžio, užduotį įvertino kaip labai sudėtingą. Gal todėl, kad lietuviams tai buvo pirmoji diena, nuskrietas atstumas neviršijo 20 km. Buvo galima pasiguosti, kad tai tik pradžia ir, kad ne jiems vieniems sekėsi nekaip.

Antros dienos rytas pasitiko lietuviškos vasaros vaizdais. Žemas debesų padas, lietus už lango ir startavietė debesyse daug nežadėjo, bet organizatoriai nusprendė palaukti, kaip meteorologinės sąlygos vystysis toliau, ir ne tik kad neapsiriko, bet ir dienos potencialą įvertino nepakankamai: 80 km užduotą maršrutą įveikė 80 proc. pilotų - abu lietuviai finiše.

Tam, kad atsikelti trečią dieną, žadintuvas nebuvo būtinas - iš lovos kėlė griaustinis. Šįkart tikrai atrodė, kad nieko nebus, bet Makedonijos orų dievai pasigailėjo ir gerokai po pietų visi pilotai susirinko vaizdingoje startavietėje Treskavec. Startuoti čia tenka bėgant nuo uolos, o foną už nugaros paįvairina seno vienuolyno mūrai. Įdomi vieta tiek dalyviams, tiek žiūrovams. Deja, dėl vėlyvo starto nuskristi visą 73 km maršrutą buvo sudėtinga, dėl to buvo nemažai nepatenkintų pilotų, bet skundų visgi niekas neparašė. Abu Lietuvos pilotai papuolė į vėlai išskridusiųjų tarpą ir skrido tol, kol baigėsi diena.

http://www.lspsf.lt/files/hg_makedonija_2015_1.jpg

Ketvirtoji diena ir vėl pasitiko žemu debesų padu. Prognozė žadėjo nestiprius termikus bei besikeičiantį vėją, bet bent jau nelijo ir vėliau diena turėjo tapti giedresnė.
Starto laukimas ore neretai tampa nervų stiprumo išbandymu. Dėl žemo debesų pado ir silpno oro pilotai lipo vieni ant kitų termikuose, kartais net galėjai išgirsti apsišūkavimų vienas kito adresu. Norint užsiimti geriausią vietą, reikėjo nebijoti skrieti arti kitų skraidyklininkų. Ne visiems tai patinka, todėl daug kas ieškodavo savo termiko. Bet toks jau sportas: jeigu radai "savo" termiką, jis tavo tol, kol kiti pamatys, kad tu susiradai kažką gero, ir visas spiečius atskubės pas tave. Belieka arba susitaikyti su artima kaimynyste, arba vėl ieškotis ramesnės oro erdvės ir bandyti joje išsilaikyti virš visų, kai galiausiai vis tiek būsi pastebėtas kitų pilotų. Kita vertus, laikas prieš startą neprailgsta ir galima pasigrožėti, kaip vienu metu 50 skraidyklių neria link starto cilindro.
Prognozė nemelavo - įdienojus padangė prašviesėjo, bet tik tiek, kad sugebėjimų ir patirties dėka finišą pasiekė vos 4 pilotai. Daug kas nubyrėjo pakeliui iš 104 km nuskriedami 100 km ar mažiau. Justinas Pleikys šį kartą įveikė 83 km, Martynas Makelis - 39 km.

Viltį skristi paskutinę dieną nuplovė įkyrus lietus. Tai reiškė varžybų pabaigą.

Bendroje 1 klasės įskaitoje Justinas Pleikys užėmė 35 vietą, o Martynas Makelis - 47 vietą. Abu pilotai laukia kelionių į kitas varžybas ir, žinoma, Europos skraidyklių čempionato 2016 metais.

http://www.lspsf.lt/files/hg_makedonija_2015_2.jpg

Varžybų rezultatai (Class 1)

« atgal